top of page
Forfatterens bildeCyprus Sunset

Kıbrıs'ın yerli bitki yaşamı

Akdeniz'in bereketine hoş geldiniz: Kıbrıs'ın endemik bitki örtüsü

Zengin tarihi ve kültürünün yanı sıra Kıbrıs'ı benzersiz kılan ayırt edici özelliklerden biri de doğasıdır. Akdeniz ikliminin tüm güzelliklerini kucaklayan Kıbrıs'ın eşsiz bitki örtüsünde pek çok hazine saklıdır. Çeşitli göçmen kuşları barındıran ormanları, endemik bitkilerin ve subtropikal çeşitlerin yer aldığı zengin bitki örtüsünü düşündüğümüzde tüm bunların bir hazine kadar değerli olduğunu görebiliriz.

Kuzey Kıbrıs'ın özel coğrafi konumu da bitki örtüsünü benzersiz kılan harika bir temel oluşturuyor ve cazibesiyle doğa severleri etkilemesi şaşırtıcı değil. Kuzey Kıbrıs'ta 1900'den fazla çiçekli bitki türü bulunmaktadır. Dünyada bilinen orkide türlerinden 46'sı Kıbrıs'ta yetişiyor. Bunlardan biri de Kıbrıs arı orkidesi olarak da bilinen Ophrys kotschyi'dir. Adadaki Kuzey Kıbrıs, adanın başka hiçbir yerinde bulunmayan 19 bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır.

Orkidelerden asırlık zeytin ağaçlarına, adaçayından laleye, kekikten karanfillere... Kıbrıs'ta attığınız her adımda farklı kokular ve renklerle karşılaşıyorsunuz. Bereket ve bağ tanrısı Dionysos'un en sevdiği ada olarak Kıbrıs'ı seçmesinin nedeni budur. Kıbrıs, Afrodit'in aşkı Adonis'le buluştuğu eşsiz çiçek bahçesidir... Antonius'un Kleopatra'ya düğün hediyesidir... Bu ada, Afrodit'in doğduğu, beyaz dalgalarla bereket getiren rüzgârın işaretini taşır. Şimdi rüzgar bizi uçursun ve endemik bitkiler arasında yürüyüşümüze hep birlikte başlayalım.

Orkis'in anısı: Orkideler

Endemik bitkiler arasındaki turumuza orkidelerle başlayalım... Konfüçyüs'e göre orkideler "çiçeklerin kralıdır"; kırılgan, zarif ve bir o kadar da dayanıklı... Antik çağlardan beri tıbbın gözdesi, aşkın güçlü sembolü ve Kıbrıs'ın uğurlu çiçeği olmuştur. Bir peri ve bir satirden doğan orkide, yüzyıllardır doğurganlıkla ilişkilendirilmiştir. İnsanlar hep kışın bitmesini ve Orkis'in güzel ve rengarenk çiçeğini yeniden göstermesini beklediler... Orkis'in bereket sembolü olduğu efsanesi bugün de yaşıyor ve Kıbrıslılar her baharda Orkis'in dönüşünü kutluyor. Ada her yıl rengarenk orkidelerle donatılıyor. Orkidelerin muhteşem güzelliğine daha yakından bakmaya ne dersiniz?

Beyazdan mora uzanan Anadolu Orkideleri (Orchis anatolica) rengarenk olup en dikkat çekici kısımlarıdır. Mart ayından nisan ayına kadar Lapta ya da Beşparmak dağlarına giderseniz Anadolu Orkideleri sizi büyük bir törenle karşılayacaktır. Ayrıca adanın çeşitli yerlerinde aptal orkide (Orchis morio ssp syriaca) bulma şansınız da yüksektir. Bu sevimli minik orkideye adının nereden geldiğini sormayı unutmayın.

Nisan ayı geldiğinde adanın her yerinde pembe orkideler çiçek açar... Yapraklarına yakından baktığınızda çıplak bir insan formu fark edeceksiniz. Latince adı Orchis italica olmasına rağmen yöre halkı tarafından Çıplak Adam Orkidesi olarak adlandırılmasının nedeni budur. Öte yandan Kıbrıs orkidesi (Ophrys kotschyi, Kıbrıs arı orkidesi) çam ormanlarında bulunabilir. Sadece Kıbrıs'ta yaşıyor ve adını 19. yüzyılın önde gelen Avusturyalı botanikçilerinden Herr Kotschy'den alıyor. Mart ayı ise çayırlarda, çam, selvi ve okaliptüs ağaçlarının altında görebilirsiniz...




Doğanın en güzel kutlaması: Orkide Festivali

Orkide tarihin her döneminde sevilmiştir; mitolojik hikayelerde kahraman olmuş, hastalıklara çare olmuştur... En önemlisi güzel orkide, Kuzey Kıbrıs'ın en özel festivallerinden biri olan geleneksel Hisarköy Orkide Festivali'nde başrol oynamıştır. Her yıl orkidelerin çiçek açtığı Mart ayının ilk haftasında, Kıbrıslıların büyük ilgisini çeken bir festival başlar. Bu festival Kıbrıslıların doğaya olan derin takdirlerini göstermenin yollarından biridir.

Kanserle mücadelenin sembolü: Orkide Yürüyüşü Kıbrıs'ın ruhunu gösteren en güzel örneklerden biri de "Orkide Yürüyüşü"dür. Kanser Araştırma Vakfı tarafından 17 yıl önce başlatılan bu etkinlik, sağlıklı yaşamın değerini, sağlığın kadim simgesi Orkide ile kutluyor. Kanserle mücadeleye dikkat çekmek isteyen yöre halkının coşkulu katılımıyla bu güzel yürüyüş her zaman kutlama niteliği taşıyor. Kıbrıs Development ailesi olarak her yıl doğamızla iç içe olan barışçıl kültürümüzü kutlayan Orkide Yürüyüşünü destekliyor ve katılıyoruz.

Endemik bitkilerin hamisi: Aziz Hilarion

Kuzey Kıbrıs'ın pek çok endemik bitkisinin adanın Saint Hilarion kısmında veya yakınında yaşaması, Saint Hilarion'u akla getiriyor. Kudüs'ten göç eden ve hayatını manastırda dua ederek geçiren Aziz Hilarion, adanın hamisi olarak kabul ediliyordu. Tepeye ve bitkilerine baktığınızda Aziz Hilarion'un adayı korumakla kalmayıp kutsadığına da inanacaksınız.

Saint Hilarion Kalesi, Girne'yi kontrol eden bir tepe üzerinde kurulmuş ve o günden bu yana bu şehri bir melek gibi korumaktadır. Ancak bu kaleye ulaşmak için biraz tırmanmanız gerekiyor; deniz seviyesinden 700 metre yükseklikteki Beşparmak dağlarının zirvesine. Kaleye doğru 480 adımlık etkileyici yolculuğunuzda Kıbrıs'ın endemik bitkileri size eşlik edecek. Nihayet zirveye ulaştığınızda devasa gövdesiyle Delphinium Casey (Casey'in kök çukuru) sizi karşılayacaktır. Delphinium casey, eski manastırın en eski konuğu ve Kıbrıs'ta görülen nadide bitkilerden biridir. Tepenin güney tarafında altın ışıltılı yapraklarıyla Phlomis Cypria sizi bekliyor. Eğlenen bir arkadaş grubuna benzeyen Phlomis cypria, birbiri ardına açan çiçekler, göz alıcı renkleri sayesinde uzaktan bile seçilebiliyor.


En çiçekli ve büyüleyici lahana Brassica hilarionis (St. Hilarion lahanası) ile tanışmaya hazır mısınız? Bu eşsiz bitki, Aziz Hilarion'un koruması altında bin yıldan fazla bir süredir Kıbrıs'ta yaşamaktadır ve ufukta beliren savaş gemilerinin, prenseslerin, prenslerin ve güzelliği için iç çeken misafirlerin uzun tarihine tanıklık eden tek bitki olabilir...


Kaleye ulaşmak o kadar kolay olmasa da attığınız her adım için eşsiz bir ödül sizi bekliyor. Çevreye dikkatli baktığınızda size bakan küçük beyaz yapraklı bir çiçek göreceksiniz ve bu çiçek sadece Kıbrıs'ta bulunuyor... Latince Pimpinella cypria olarak adlandırılan Pimpinella anisum gölgede yaşamayı tercih ediyor ve Beyaz yaprakları sayesinde kolaylıkla ayırt edilebilir.


Kaleye yaklaştığınızda kayalıkların içinde yaşamayı seçen bir başka Kıbrıslıyla tanışacaksınız: Arabis cypria. Beyazdan pembeye kadar tüm sıcak renklere sahiptir. Ayrıca Arabis cypria, Saint Hilarion Kalesi'nin sadık izcisidir. Kayalıkların arasından ufka baktı ve on binlerce yıl boyunca adaya kimin yaklaştığını ilk gören o oldu.


Kıbrıs Lalesi: Kuzey Kıbrıs'ın bereketi

Bilimsel olarak Tulipa cypria olarak adlandırılıyor ancak adalılar ona Medoş Tulipan diyor. Her yıl mayıs ve nisan ayları arasında yemyeşil çayırların arasından Medoş Lalesi çıkar. Sadece Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan Medoş Tulipan, şiirsel kırmızı tonlarıyla bize gelen yazın habercisi...

Her yıl Medoş Lalesi'nin adını taşıyan bir festival kutlanmaktadır. Adalılar Medoş'u o kadar çok seviyor ki, insanlar bu laleleri doğal ortamlarında ziyaret ediyor, fotoğraflarını çekiyor, doğanın yeniden doğuşunu dans ve şarkılarla kutluyorlar.


Yaşayan Bir Kitap: Kıbrıs'ın Endemik Florası

Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan tüm endemik bitkileri doğru bir şekilde anlatmak için büyük bir kitap yazmamız gerekiyor. Bu yaşayan kitabı kendiniz okumak istiyorsanız Kuzey Kıbrıs eşsiz bitki örtüsüyle sizi bekliyor. Beşparmak Dağları'nda selvi ağaçları arasında yürüyüş yapabilir, sahilde kum zambakları arasında yüzebilir, endemik orkidelerin açtığı mucizevi anlara tanık olabilirsiniz.

Kuzey Kıbrıs'ın florası, kültürü ve tarihi kadar eşsiz ve derindir. İster Beşparmak Dağları'nda yürüyüşe çıkın, ister kumsalda güneşlenin, Afrodit Adası'nın size anlatacak endemik bir hikayesi her zaman vardır.


Kaynak Kuzey Kıbrıs Orkideleri, Serkan İlseven, 2017

0 visninger0 kommentarer
bottom of page